UK: Slovenskí vedci spojili enzým s rizikom úmrtia na COVID-19

09.09.2023 Bratislava

Bratislava 9. septembra (TASR) - Slovenskí vedci spojili enzým s rizikom úmrtia na ochorenie COVID-19. Výsledky ich štúdie ukázali, že zatiaľ čo znížená aktivita enzýmu sa spája s horšou prognózou ochorenia, jej nárast môže predpovedať zlepšenie zdravotného stavu pacienta. TASR o tom informovali z Univerzity Komenského (UK) v Bratislave.

Súvislosť medzi ťažkou formou ochorenia COVID-19 a aktivitou enzýmu butyrylcholínesterázy v ľudskej krvi odhalil výskumný tím z Farmaceutickej fakulty UK pod vedením farmakologičky Anny Paul Hrabovskej v spolupráci s odborníkmi z Fakultnej nemocnice Trnava.

"Ide o enzým, ktorého fyziologická úloha nie je doposiaľ popísaná a dokonca sú zdraví jedinci, ktorým aktivita tohto enzýmu úplne chýba. Pandémia COVID-19 odhalila, že práve títo jedinci sa vyznačujú zvýšenou citlivosťou na nákazu SARS-CoV-2 a v komunite ľudí bez aktivity tohto enzýmu bol zaznamenaný vysoký výskyt úmrtí," vysvetlila Hrabovská.

Slovenská štúdia so 148 hospitalizovanými pacientmi realizovaná od októbra 2021 do mája 2022 odhalila, že pokles plazmatickej aktivity butyrylcholínesterázy sa spája s negatívnou prognózou ochorenia COVID-19, a to aj v prípade prechodného zlepšenia stavu pacienta. Na druhej strane nárast v jej aktivite môže predpovedať zlepšenie zdravotného stavu pacienta.

Enzým podľa odborníkov pravdepodobne dokáže povedať oveľa viac. Označený bol napríklad za možný biomarker syndrómu náhleho úmrtia novorodencov a dojčiat. Známe je aj zníženie aktivity tohto enzýmu u seniorov a pri rôznych fatálnych chorobách. "Predpokladám, že aktivita butyrylcholínesterázy odzrkadľuje celkový klinický stav organizmu a jeho vývoj, nezávisle od prítomnej patológie," dodala Hrabovská.

Odborníčka preto plánuje uskutočniť štúdiu s pacientmi postihnutými aj inými závažnými patológiami. Spolu s výskumným tímom pracuje na projektoch, ktorých výsledky pomôžu lepšie identifikovať pacientov, vyžadujúcich intenzívnejšiu zdravotnú starostlivosť, čo zvýši ich nádej na rýchle zlepšenie zdravotného stavu.
 

Vyberte región